Font Nova -Monnàber-

Municipi.- Fornalutx | Lloc.- Monnàber - Rústic - Privat | Ús.- Consum | Tipus.- Mina | Situació: Google Maps (31 S 480615 4405148) | Alçada.- 740 msnm

Font situada a uns 30 metres vessant amunt de sa font Major, font que antigament subministrava aigua pel consum del poble però que avui a causa de la seva caiguda de cabal, és aquesta, la font Nova la que, juntament amb la font de l'Alqueria són les fonts que subministren l'aigua a les llars de Fornalutx.

Es tracta d'una font de mina amb una galeria construïda amb pedra en sec i trams de roca natural d'uns 30 metres de llargària, la coberta de volta de canó i les parets verticals que estan lleugerament bombades (1,10 x 0,60 m.). El sòl és llis de ciment amb una canal encastada al centre fins que a uns 8 metres de sa boca s'enganxa a una gran canonada de plàstic fa el recorregut fins a l'exterior.

A l'exterior a uns 10 metres hi ha un petit dipòsit, pensam que antigament era un repartidor per desviar aigua de cap al poble o de cap a Monnàber, fet de pedra des del qual avui només surt un tub de ferro fins a un primer gran dipòsit (uns 300 m3) just a pocs metres abans d'arribar a sa carretera, o sia a uns 190 metres (en línia recta) de sa boca de sa font, passant abans per damunt de sa mina de sa font Major i per un malmès aqüeducte per travessar el torrent des Racó.

D'aquest primer dipòsit surt sa canonada que passa per Monnàber fins a arribar al poble que queda a uns 2,5 km en línia recta, uns 3 km seguint el torrent on hi ha un segon dipòsit regulador.

També surt una moderna i curta canal (60 m) de ciment amb una canonada de ferro en direcció al torrent on en algun moment s'ajuntava amb sa canal/canonada que baixava de sa font Major i que està situada uns 30 metres vessant amunt; a partir d'aquesta unió al costat des pont des torrent des Racó amb la carretera ja no hi ha restes de cap canalització.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Desembre-2011 | Actualitzat.- 07 / 2020